De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Klimaatverandering heeft ook gevolgen voor het risico op een beroerte, vooral in verband met nachtelijke hitteblootstelling. Een studie uitgevoerd in de regio Augsburg, Duitsland, gedurende een periode van 15 jaar, onderzocht deze relatie. Lokale klimaatgegevens zoals gemiddelde temperatuur en luchtvochtigheid werden verzameld om perioden van extreme nachtelijke hitte te identificeren, gedefinieerd als de warmste 5% van de nachten.
Deze studie, gebaseerd op 11.037 beroertegevallen tussen mei en oktober, toonde aan dat warme nachten het risico op een beroerte aanzienlijk verhogen, met name ischemische beroertes. Het risico nam toe met de frequentie van warme nachten, vooral in de recentere periode (2013-2020) in vergelijking met de periode 2006-2012. Dit verhoogde risico geldt voor alle soorten beroertes, met een opvallende stijging van ischemische beroertes.
De resultaten benadrukken het belang om nachtelijke hitte serieus te nemen als risicofactor in een opwarmend klimaat. Ze vragen om meer aandacht voor dit fenomeen, vooral in gebieden die vaak worden getroffen door hittegolven.
Ontdek het Tempo Medical online!