De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Huisartsen realiseren zich soms niet dat ernstige infecties een belangrijke cardiovasculaire risicofactor zijn en significante invloed kunnen hebben op de gezondheid van het hart op korte én op lange termijn. In Circulation is recentelijk een multicohortonderzoek gepubliceerd dat de gegevens heeft doorgenomen van bijna 600 000 deelnemers aan de UK Biobank en Finse cohortes die gedurende 11 tot 19 jaar waren gevolgd.
De incidentie van cardiovasculaire complicaties zoals myocardinfarct en cerebrovasculair accident was merkelijk hoger bij de deelnemers die een ernstige infectie hadden doorgemaakt. De incidentie was meer dan 7-maal hoger tijdens de eerste maand na een ziekenhuisopname wegens een bacteriële of virale infectie. Pneumonie en andere ondersteluchtweginfecties bleken het gevaarlijkst te zijn en verhoogden het risico in de onderzochte twee cohortes met meer dan factor 10.
Het risico blijft jarenlang verhoogd. De waarschijnlijkheid van cardiovasculaire complicaties op lange termijn was 47% hoger dan bij de mensen die niet in een ziekenhuis waren opgenomen wegens een infectie. Die correlatie is te verklaren door de intense ontsteking die infecties veroorzaken. Ontsteking kan atheroomplaten destabiliseren en stolselvorming in de hand werken en kan dus langdurige effecten hebben op de bloedvaten.
Hier klikken (p.14-15) om er meer over te vernemen.