De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Wat gebeurt er met SARS-CoV-2 als het in het lichaam terechtkomt, en hoe lang blijft het hangen? Bijna drie jaar nadat het virus voor het eerst werd ontdekt, is dit nog steeds een mysterie, aldus de BMJ.
Er is geen definitief antwoord. De realiteit van 6,2 miljoen sterfgevallen met covid-19 betekent dat veel mensen sterven aan de gevolgen van het virus in hun lichaam voordat het virus zelf sterft, dus het is moeilijk te weten hoe lang zij het virus zouden hebben doorgegeven als zij het hadden overleefd.
Bovendien raken mensen het virus sneller kwijt dan anderen, afhankelijk van de onderliggende gezondheidstoestand. Paul Hunter, professor in de geneeskunde aan de Universiteit van East Anglia, zegt bijvoorbeeld: "Zelfs vóór covid wisten we al dat mensen met bepaalde immuundeficiënties moeite kunnen hebben om virussen op te ruimen.”
Een patiënt testte 505 dagen positief op covid-19 totdat hij overleed, volgens een geval dat in april 2022 werd gepresenteerd op het Europees Congres voor Klinische Microbiologie en Infectieziekten. Een ander verslag van Spaanse onderzoekers beschrijft een 52-jarige man die chemotherapie onderging en na 189 dagen nog steeds virus uitscheidde. Elders meldden Chinese onderzoekers een 64-jarige man die het virus nog 169 dagen na infectie uitscheidde.
Dat is allemaal via de mond en neus geregistreerd, wat normaal is voor een respiratoir virus. Maar wat ongebruikelijk is bij SARS-CoV-2 is waar het zich nog meer in het lichaam manifesteert, en hoe lang.
Uit twee studies is gebleken dat het virus zeven maanden na de diagnose nog in de ontlasting van een patiënt aanwezig was, wat erop wijst dat het virus langer in het lichaam aanwezig blijft dan eerst werd gedacht. Dat is een raadsel voor onderzoekers, die nu de mogelijke verbanden tussen SARS-CoV-2 in de darmen en long covid onderzoeken.
Meer lezen