35 JAAR EXPERTISE IN DE MEDISCHE EN FARMACEUTISCHE SECTOR

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. 

De laatste medische actualiteit

“Ik heb bijna 50 jaar lang zeker 13 uur per dag als huisarts gewerkt”

Huisarts Henri Dhollander (72) doet elke voormiddag consultaties, elke namiddag huisbezoeken en ’s avonds gaat de wachtkamer opnieuw open.

Hij werkt in Aalst, in een van de vele ‘donkerrode zones’ die deze week opnieuw werden aangeduid als problematisch qua huisartsentekort. “Hoe dit op te lossen? Meer artsen of: meer werken”, zo zegt hij in Het Laatste Nieuws.

“Het beroep van huisarts vervrouwelijkt en er is de numerus clausus. Maar zijn er huisartsen te kort? Ja en neen. Ze werken vaak te weinig. Ze zijn niet meer zo zot als onze generatie dokters, de zelfstandige einzelgängers die altijd oneindig veel uren klopten. Gemiddeld deed ik 20 tot 25 huisbezoeken, elke namiddag. Vandaag toch nog altijd zo’n 10. Ervoor en erna doe ik de raadplegingen, tot in de avonduren, hier op de praktijk. Het was soms gekkenwerk. Ik heb ook drie kinderen, mijn vrouw was ook drukbezet. Maar ‘me-time’, dat woord heeft mijn schoondochter me pas onlangs geleerd. Schoon woord, voor haar heel belangrijk. Maar niks voor ons. Wij werkten, wij stelden ons nooit vragen. Wij stonden altijd paraat. En nog.”

"Veel jonge huisartsen verkiezen de groepspraktijken, om meer vrije tijd te hebben, en misschien hebben ze gelijk. Maar daar gaat ’s avonds op nogal wat plaatsen de deur onherroepelijk dicht en het antwoordapparaat op. Ze hebben acht uur gewerkt, en hun dag zit erop. Dat noem ik een halftijdse baan, vergeleken met ons vroeger. Ik heb bijna 50 jaar lang zeker 13 uur per dag gewerkt, vaak nachten en weekends van wacht, de vele uren administratie die er vaak maar overhoeks bij inschoten niet eens meegerekend", aldus de huisarts in Het Laatste Nieuws. 

Meer lezen

https://www.hln.be/nieuws/huisarts-henri-dhollander-72-trekt-nog-elke-dag-zijn-dokterstas-open-jonge-dokters-die-acht-uur-werken-dat-noem-ik-een-halftime~adb8050c/

ACTUAlitEIT
ZOEKERTJES
LAATSTE REACTIES
MEEST GEREAGEERD
MEEST GELEZEN

5 comments on ““Ik heb bijna 50 jaar lang zeker 13 uur per dag als huisarts gewerkt””

 1. het beleid heeft een tekort gecreeerd en probeert nu met 'new deals' de (huis)artsen tot een ambtenarenstatuut te reduceren , waarvan niet artsen en geleerde mensen ons gaan zeggen wat wij moeten doen en laten.
  Hun eigen verantwoordelijkheid in de malaise properkes weggecijferd...
  moeten wij iets leren van de landbouwers ?

 2. Chapeau voor deze hardwerkende huisarts, maar zo'n tempo is voor mij niet weggelegd. Ik werk ook hard, vind ik , maar klop toch 'maar' 10 uur per dag, en vind dat meer dan genoeg. Ik heb graag een vrije namiddag en 25 vakantiedagen per jaar. Ik heb het wel soms moeilijk dat sommige van onze oudere collega's dan doen alsof de jongere en/of vrouwelijke artsen niet geëngageerd genoeg zijn en patiënten in de kou laten staan

 3. Sorry beste collega. Ik werk nu 40 jaar. Wij waren in onze regio met 7 jonge artsen die moesten opboksen tegen de generatie artsen, die 10 jaar en...ouder waren dan ons. Als een patiënt het in zijn hoofd haalde om nnar ons te komen , werd niet alleen de patiënt uitgekafferd, ook werd die jonge huisarts door de wachtkring op het matje geroepen : "Ben jij aan het ronselen?" Ja wij deden in ons jeugdig enthousiasme en om den brode extra wachten. Wij waren zo zot om 24 uur beschikbaar te zijn en onze weekends vrij te houden voor onze patiënten.
  En weet dat wij afgezien hebben en dat ik, mocht ik kunnen herbeginnen, nooit meer zou opteren voor zo een hippocratesgestuurd plichtsgetrouw leven. Ik ben blij dat de jonge huisarts het anders ziet. Want onze generatie artsen waren geen helden omdat zij zoveel uren per dag present waren. Wij waren doodgewoon de slaven van wat de lakse overheid gecreëerd had : een overschot aan artsen, die elkaar beconcurreerden door een overmaat aan uren te presteren.

 4. Dat overheden reeds heel wat greep hebben op de specialisten, zeker indien ze in een ziekenhuis werken, zal voor de huisartsen een verwittiging zijn. hoedt u voor nog meer regeltjes en "richtlijnen". Praat eens met een Nederlandse huisarts!
  De analyse van collega Wauters over de geschiedenis van het huisartswezen is zeer correct. Leburton : "on les aura par le nombre" mag niet vergeten worden. Overheden sturen met hun regeltjes van vraag en aanbod het huisartsenwerk.
  Wie de geschiedenis niet bestudeert is gedoemd ze te herhalen.
  Ikzelf ben na 25 jaar intensief huisartsenwerk (je weet wel vele uren, nacht en weekend, administratie ((toen nog papierwerk)) uit die tredmolen gestapt, met pijn in het hart en tot spijt van vele patiënten.
  maar ik leef nog en ben gelukkig. Alleen zijn al mijn vrienden nu met pensioen en vind ik geen huisarts meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dé referentie van de medische maandbladen

Tempo Medical bestaat al 35 jaar en is meer dan ooit de referentie als medisch maandmagazine in België, de bron bij uitstek voor wetenschappelijk diepgaande en nauwkeurige informatie met zoveel mogelijk bijdragen van Belgische specialisten en opinion leaders.
De ideale aanvulling op Tempo Medical

Tempo Digest, gedrukt op tabloidformaat gaat in op de congres- en de medische actualiteit. Naast het Wellness katern en op de best-of van Tempo Today.
tempo digitaal
De medische media heruitgevonden

Het eerste digitaal medisch magazine in België; medische actualiteit in interactieve vorm met video-interviews, enquêtes, medische beeldvorming, geluid en natuurlijk ook tekst.
Tempo Today en wekelijkse best-of Tempo Weekend

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. In real time op smartphone, tablet en pc om niets te moeten missen van de actualiteit.
Congressen alsof u er zelf bij was?

Dé site bij uitstek voor de beste momenten van Belgische en internationale medische congressen. U hoeft maar aan te klikken om te kunnen kijken naar exclusieve interviews met sprekers en nieuws over de meest interessante sessies.
Powered by
MEDISQUARE NV

Adres: G. Demeylaan, 57 - 1160 Oudergem
Tel: +32 (0)2 352 07 80
Mail: info@medisquare.be
Btw: BE0889282241
WIE ZIJN WE?

Uitgevers- en communicatiebedrijf sedert 1982
Gespecialiseerd in de medische en farmaceutische sector
chevron-downarrow-up