De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Onderdompeling in koud water is altijd iets voor sporters en dappere mensen geweest, maar krijgt nu alsmaar meer aanhangers omwille van de effecten op de gezondheid.
De vorsers hebben een grondige wetenschappelijke analyse gemaakt van dat fenomeen. Koudwaterbaden hebben wel degelijk invloed op de werking van de cellen: ze activeren de verdedigingsmechanismen en de aanpassing aan stress.
De studie is uitgevoerd bij tien gezonde jonge mannen, die elke dag gedurende een uur in water van 14 °C moesten gaan zitten zeven dagen na elkaar. De vorsers hebben bloed afgenomen voor en na het bad. Ze hebben daarbij een significante verbetering van de autofagie vastgesteld. Autofagie is een essentieel cellulair proces, dat dient om gebruikte of beschadigde bestanddelen te verwijderen en het evenwicht en de vitaliteit van de cellen op peil te houden.
In het begin verstoort onderdompeling in koud water dat systeem, maar na progressieve acclimatisering wordt de autofagie net effectiever en verminderen de tekenen van celbeschadiging. De cellen zijn zo beter gewapend tegen agressies van buitenuit, wat de veroudering zou kunnen vertragen en bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.