40 JAAR EXPERTISE IN DE MEDISCHE EN FARMACEUTISCHE SECTOR

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. 

De laatste medische actualiteit

Ligt de sleutel tot een gezond microbioom misschien op uw bord?

De moderne westerse voeding, die veel bewerkte voedingsmiddelen, vetten van dierlijke oorsprong en suikers bevat en weinig plantaardige vezels, ontwricht de intestinale microbiota. Volgens een nieuwe studie leidt die voeding ertoe dat de intestinale microbiota zich na een kuur van antibiotica niet goed kunnen herstellen, waardoor het lichaam vatbaarder is voor infectie.

De vorsers hebben bij muizen vastgesteld dat de diversiteit van de intestinale microbiota na inname van antibiotica niet vlot herstelde als de muizen een westerse voeding kregen. Erger nog, zelfs transplantatie van fecale microbiota om de darmen opnieuw in te zaaien met goede bacteriën bleek ineffectief te zijn als de voeding niet verbeterde. De heilzame bacteriën slaagden er dan gewoonweg niet in zich te nestelen in zo’n arme omgeving. Maar bij de dieren die een voeding kregen die dichter aansloot bij een mediterrane voeding, die veel fruit, groenten en volkorenproducten bevat, werd sneller weer een evenwichtig en resistent microbioom verkregen.

Die ontdekking heeft grote klinische implicaties, met name voor patiënten van wie het immuunsysteem onderdrukt is na een behandeling wegens kanker of orgaantransplantatie. Herhaald gebruik van antibiotica wekt de selectie van multiresistente bacteriën in de hand. Een gezonde voeding kan de microbiota versterken en zou dus een eenvoudige en doeltreffende preventieve strategie kunnen zijn.

Ook zonder de eetgewoontes drastisch te wijzigen, zou je meer plantaardige vezels op je bord kunnen voorzien, vooral voor een operatie of een behandeling. Dat zou al een groot verschil kunnen maken. Wat we eten, heeft immers invloed op de gezondheid van de darmen. En, zoals een van de vorsers schrijft, voedsel dient niet alleen om te voeden, maar kan ook werken als een echt geneesmiddel, dat de functies van de microbiota bijstuurt en de gezondheid ondersteunt.

Hier klikken om er meer over te vernemen.

MEEST GEREAGEERD
MEEST GELEZEN

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dé referentie van de medische maandbladen

Tempo Medical bestaat al 35 jaar en is meer dan ooit de referentie als medisch maandmagazine in België, de bron bij uitstek voor wetenschappelijk diepgaande en nauwkeurige informatie met zoveel mogelijk bijdragen van Belgische specialisten en opinion leaders.
Tempo Today en wekelijkse best-of Tempo Weekend

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. In real time op smartphone, tablet en pc om niets te moeten missen van de actualiteit.
Congressen alsof u er zelf bij was?

Dé site bij uitstek voor de beste momenten van Belgische en internationale medische congressen. U hoeft maar aan te klikken om te kunnen kijken naar exclusieve interviews met sprekers en nieuws over de meest interessante sessies.
Het tijdschrift ontworpen door Belgische experts voor Belgische experts

Up-to-date informatie en baanbrekend nieuws, Tempo Focus geeft u een gedetailleerd overzicht van de laatste nieuwigheden in de grote domeinen van de geneeskunde.
Powered by
MEDISQUARE NV

Adres: G. Demeylaan, 57 - 1160 Oudergem
Tel: +32 (0)2 352 07 80
Mail: info@vivactisbenelux.com
Btw: BE0889282241
WIE ZIJN WE?

Uitgevers- en communicatiebedrijf sedert 1982
Gespecialiseerd in de medische en farmaceutische sector
chevron-downarrow-up