35 JAAR EXPERTISE IN DE MEDISCHE EN FARMACEUTISCHE SECTOR

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. 

De laatste medische actualiteit

Microalbuminurie en cardiovasculair risico, een parameter die we vaak vergeten? (Cardioscopie 2024)

Microalbuminurie, gedefinieerd als een kleine hoeveelheid albumine in de urine, is een risicomarker van hart- en vaataandoeningen en een voorspeller van verergering van een nierziekte. Microalbuminurie wordt echter te weinig opgespoord.

Hoe microalbuminurie opsporen? De betrouwbaarste methode is meting op een 24 uursurinecollectie. Voor patiënten is het echter niet altijd gemakkelijk hun urine precies gedurende 24 uur bij te houden. Je kan ook de albumine-creatinineverhouding meten op een nuchter urinestaal. Een verhouding van 30-300 mg/g wijst op microalbuminurie. Een microalbuminurie moet je altijd controleren omdat die door allerhande parameters kan worden beïnvloed zoals zware lichaamsbeweging de dag voordien, koorts en een urineweginfectie.

De prognostische waarde van albuminurie is historisch voor het eerst aangetoond bij type 1-diabetes. In de jaren tachtig heeft een groep vorsers uit Londen bij type 1-diabetespatiënten die gedurende een vijftiental jaar werden gevolgd, aangetoond dat microalbuminurie correleerde met een hoger risico op nierlijden.

In de UKPDS 64 (United Kingdom Prospective Diabetes Study 64) werden meer dan 5000 patiënten met type 2-diabetes gedurende 20 jaar gevolgd. Na het stellen van een diagnose van diabetes heeft jaarlijks 2,0% van de patiënten microalbuminurie ontwikkeld en bedroeg de incidentie van verergering van microalbuminurie naar macroalbuminurie 2,8% per jaar. In die studie is ook een correlatie vastgesteld tussen microalbuminurie en een hoger overlijdensrisico.

Opsporing van microalbuminurie is belangrijk. Microalbuminurie is een marker van endotheeldisfunctie en correleert met een hogere cardiovasculaire morbiditeit en mortaliteit, vooral, maar niet alleen in hoogrisicopopulaties zoals diabetespatiënten en patiënten met hypertensie. Je zou de albumine-creatinineverhouding in de urine minstens één keer per jaar moeten meten. Als je albumine in de urine vindt, moet de patiënt eerst niet-farmacologische maatregelen volgen. Als dat niet volstaat, moet je medicatie voorschrijven.

Naar een presentatie van prof. Jean-Marie Krzesinski (CHU Liège). Cardioscopie 2024.

ACTUAlitEIT
ZOEKERTJES
LAATSTE REACTIES
MEEST GEREAGEERD
MEEST GELEZEN

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dé referentie van de medische maandbladen

Tempo Medical bestaat al 35 jaar en is meer dan ooit de referentie als medisch maandmagazine in België, de bron bij uitstek voor wetenschappelijk diepgaande en nauwkeurige informatie met zoveel mogelijk bijdragen van Belgische specialisten en opinion leaders.
Tempo Today en wekelijkse best-of Tempo Weekend

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. In real time op smartphone, tablet en pc om niets te moeten missen van de actualiteit.
Congressen alsof u er zelf bij was?

Dé site bij uitstek voor de beste momenten van Belgische en internationale medische congressen. U hoeft maar aan te klikken om te kunnen kijken naar exclusieve interviews met sprekers en nieuws over de meest interessante sessies.
Het tijdschrift ontworpen door Belgische experts voor Belgische experts

Up-to-date informatie en baanbrekend nieuws, Tempo Focus geeft u een gedetailleerd overzicht van de laatste nieuwigheden in de grote domeinen van de geneeskunde.
Powered by
MEDISQUARE NV

Adres: G. Demeylaan, 57 - 1160 Oudergem
Tel: +32 (0)2 352 07 80
Mail: info@vivactisbenelux.com
Btw: BE0889282241
WIE ZIJN WE?

Uitgevers- en communicatiebedrijf sedert 1982
Gespecialiseerd in de medische en farmaceutische sector
chevron-downarrow-up