40 JAAR EXPERTISE IN DE MEDISCHE EN FARMACEUTISCHE SECTOR

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. 

De laatste medische actualiteit

Oxytocine bij kinderen met autisme: eerste veelbelovende studies

De toediening van oxytocine leidt bij sommige kinderen met autisme tot sociale, gedragsmatige verbeteringen.

De stof, ook wel bekend als het gelukshormoon, werkt in op de hersendelen die vooral actief zijn bij stress en angst. Herhaalde toediening stimuleert ook het lichaamseigen oxytocinesysteem. Dat blijkt uit onderzoek van KU Leuven bij kinderen tussen 8 en 12 jaar.

Nadat eerder onderzoek van KU Leuven al aantoonde dat toediening van oxytocine langdurige, positieve effecten heeft bij volwassen mannen met autisme, is dit nu voor het eerst ook uitgebreid onderzocht bij schoolgaande kinderen met autisme. Bijna 80 Vlaamse kinderen (63 jongens en 16 meisjes) tussen 8 en 12 jaar namen deel aan het onderzoek: de ene helft gebruikte vier weken lang dagelijks een neusspray met oxytocine, de andere kreeg een placebo.

“Voor kinderen en jongeren met autisme kan het stressvol zijn om sociale interacties aan te gaan”, zegt professor Kaat Alaerts van de Onderzoeksgroep Neurorevalidatie. “Het gebruik van oxytocine, dat gemakkelijk kan worden toegediend via een neusspray, is voor hen een beloftevolle piste om beter te kunnen omgaan met stress en sociale interacties.”

Het onderzoeksteam keek niet alleen naar sociale, gedragsmatige effecten, maar voerde ook biologische en fysiologische metingen uit en bracht het effect op de hersenen in kaart.

“Op het vlak van sociaal functioneren stelden we op groepsniveau geen verschil vast tussen de kinderen die oxytocine kregen en de controlegroep”, duidt onderzoeker Nicky Daniels. “De behandelingseffecten bleken sterk te variëren. Zo konden we via medische beeldvorming vaststellen dat oxytocine bij een deel van de kinderen invloed heeft op de hersendelen die vooral actief zijn bij angst en stress. Net die kinderen vertoonden ook sterkere gedragsmatige verbeteringen.”

Daarnaast blijkt de toediening van oxytocine ook het lichaam er gevoeliger voor te maken, zegt onderzoeker Matthijs Moerkerke. “De werking van oxytocine is afhankelijk van de beschikbare receptoren in de cel: hoe meer van die receptoren aanwezig zijn, hoe beter het eiwit oxytocine zich kan binden. De herhaalde toediening van oxytocine doet het aantal beschikbare receptoren toenemen en stimuleert dus het lichaamseigen oxytocinesysteem. De kinderen worden zo meer ontvankelijk voor de positieve, stressverlagende effecten.

Meer lezen

https://persdienst.kuleuven.be/gebruik-van-oxytocine-bij-kinderen-met-autisme-eerste-studies-stellen-stressverlagende-effecten-vast

MEEST GEREAGEERD
MEEST GELEZEN

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dé referentie van de medische maandbladen

Tempo Medical bestaat al 35 jaar en is meer dan ooit de referentie als medisch maandmagazine in België, de bron bij uitstek voor wetenschappelijk diepgaande en nauwkeurige informatie met zoveel mogelijk bijdragen van Belgische specialisten en opinion leaders.
Tempo Today en wekelijkse best-of Tempo Weekend

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. In real time op smartphone, tablet en pc om niets te moeten missen van de actualiteit.
Congressen alsof u er zelf bij was?

Dé site bij uitstek voor de beste momenten van Belgische en internationale medische congressen. U hoeft maar aan te klikken om te kunnen kijken naar exclusieve interviews met sprekers en nieuws over de meest interessante sessies.
Het tijdschrift ontworpen door Belgische experts voor Belgische experts

Up-to-date informatie en baanbrekend nieuws, Tempo Focus geeft u een gedetailleerd overzicht van de laatste nieuwigheden in de grote domeinen van de geneeskunde.
Powered by
MEDISQUARE NV

Adres: G. Demeylaan, 57 - 1160 Oudergem
Tel: +32 (0)2 352 07 80
Mail: info@vivactisbenelux.com
Btw: BE0889282241
WIE ZIJN WE?

Uitgevers- en communicatiebedrijf sedert 1982
Gespecialiseerd in de medische en farmaceutische sector
chevron-downarrow-up