De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Zes op de tien huisartsen hanteren vandaag een patiëntenstop, en twee op de drie gemeenten in Vlaanderen tellen minder dan de voorgeschreven negen huisartsen per 10.000 inwoners.
Een recent rapport van het agentschap Zorg en Gezondheid stelt scherp op het huisartsentekort dat veel regio’s teistert, aldus De Standaard.
De Vlaamse regering besloot recent al om het quotum voor de instroom in de Vlaamse opleidingen geneeskunde te verhogen naar 1.723 studenten.
Volgens professor emeritus huisartsgeneeskunde Jan De Maeseneer (UGent) “is Vlaanderen op die manier een ramp aan het voorbereiden”. Hij is lid van de commissie die de federale quota vastlegt. Van een structureel tekort is volgens hem geen sprake. “Wat we vandaag zien, is een conjunctureel probleem”, zegt hij. “In de jaren 70 en 80, na de democratisering van het onderwijs, is het aantal huisartsen dat aan de universiteiten werd opgeleid sterk toegenomen. Er was een overproductie, waardoor sommige huisartsen aanvankelijk niet meer dan tien patiënten per week zagen. Die generatie gaat nu met pensioen”, aldus de professor in De Standaard.
De technologische evoluties en de covidpandemie hebben die uitstroom nog versneld, zegt De Maeseneer, “en die wordt voorlopig niet bijgebeend door het aantal studenten dat afstudeert aan de universiteiten. We trappen even op onze adem. Op zo’n snelle uitstroom hadden we ons niet voorbereid.”
Maar ingrijpen in de quota voor studenten is ook volgens Piet Hoebeke, decaan van de faculteit Geneeskunde aan de UGent, niet aangewezen. “Volgens onze simulaties liggen die quota voor de komende jaren hoog genoeg.” Meer zelfs: “Met de uitstroom van studenten die vandaag al aan de opleiding begonnen zijn, zal het tekort aan huisartsen zich de komende jaren vanzelf oplossen.” Die simulaties houden volgens de decaan rekening met de ver