De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Type 2-diabetes is een chronische ziekte, die alsmaar frequenter wordt en dan ook een grote uitdaging is voor de volksgezondheid wereldwijd. De preventie stoelt op een evenwichtige voeding en lichaamsbeweging. Volgens een nieuwe studie zou consumptie van veel thee het risico op ontwikkeling van type 2-diabetes kunnen tegengaan.
Thee bevat veel bioactieve bestanddelen zoals polyfenolen, catechines en theaflavines en staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en zijn positieve effecten op het metabolisme. Volgens een recente studie zouden mensen die minstens vier koppen thee per dag drinken, 17% minder kans op type 2-diabetes lopen. Dat gunstige effect is niet waargenomen met een lagere consumptie. Een mogelijke verklaring daarvoor is een verbetering van de gevoeligheid voor insuline en een sterkere regeling van de ontstekingsprocessen.
Die effecten verschillen echter volgens het type thee (groene, zwarte of oolong) en andere individuele factoren zoals de levenswijze en de voeding. Dat alles noopt tot een voorzichtige interpretatie van de resultaten, die nochtans veelbelovend lijken.
De klassieke aanbevelingen blijven uiteraard van toepassing, maar misschien is het toch interessant meer thee te drinken. Een hogere consumptie van die eeuwenoude drank zou een goede aanvulling kunnen zijn op de klassieke preventieve maatregelen.
Hier klikken om er meer over te vernemen.