De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Vorsers hebben de blootstelling aan lawaai gemeten met geluidsmeters en GPS bij 259 inwoners in de Métropole du Grand Paris. Resultaat: verplaatsingen, vooral met de auto of de metro, waren de belangrijkste oorzaken van lawaai, en vaak lag het lawaai boven de drempels die de Wereldgezondheidsorganisatie heeft vastgelegd.
De huidige geluidskaarten geven informatie over de geluidsblootstelling aan de gevel van gebouwen. Deze studie heeft echter de reële, mobiele en multifactoriële blootstelling van de bewoners aan lawaai gemeten. Gemiddeld was de geluidsblootstelling gedurende 64% van de tijd hoger dan 55 dB(A). Het is bewezen dat zo’n niveau van geluidsblootstelling risico inhoudt voor de gezondheid: slaapproblemen, hart- en vaataandoeningen, cognitieve deficits.
Gemotoriseerd vervoer (auto, metro, RER, tram) veroorzaakte 21,4% van de dagelijkse hoeveelheid lawaai en dat gedurende slechts iets meer dan een uur. Alle verplaatsingen samen waren goed voor een derde (37,2%) van de geluidsblootstelling en dat gedurende minder dan 10% van de tijd.
De geluidshinder was nog groter in sociaal achtergestelde bevolkingsgroepen. De auteurs pleiten dan ook voor een stedenbouwkundig beleid dat inzet op stappen, plaatselijke bereikbaarheid en aanleggen van “kalme zones” om de invloed van het lawaai op de gezondheid tegen te gaan.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.