De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Een groep vorsers van de Columbia University in New York heeft een onbekende groep neuronen ontdekt die het verzadigingsgevoel regelen. Die neuronen liggen in de hersenstam, detecteren allerhande spijsverteringssignalen en spelen een sleutelrol in de beslissing te stoppen met eten. De studie is gepubliceerd in Cell. Die bevindingen openen nieuwe perspectieven bij de behandeling van metabole stoornissen en obesitas.
Algemeen wordt aangenomen dat de voedselinname hoofdzakelijk wordt geregeld door de hypothalamus, die daarvoor hormonale en metabole signalen integreert. De POMC-neuronen bijvoorbeeld detecteren een teveel aan energie en verlengen dan de tijd tussen de maaltijden. Volgens deze studie speelt nog een ander mechanisme mee, meer bepaald de cholecystokininegevoelige neuronen in de hersenstam. Die neuronen integreren meerdere hormonale signalen en signalen uit het spijsverteringsstelsel en zetten zo de voedselinname progressief stop.
Met optogenetica, een biologische technologie waarbij neuronen door genetische manipulatie selectief kunnen worden geactiveerd of geremd met licht, hebben de vorsers aangetoond dat muizen significant minder aten na stimulering van die cellen. Hoe meer de CCK-neuronen geactiveerd werden, des te sneller stopten de knaagdieren met eten.
De CCK-neuronen reageerden ook op GLP-1, een intestinaal hormoon dat de glykemie regelt. GLP-1-receptoragonisten worden o.a. gebruikt als afslankmiddel. Trage, maar lange activering van die neuronen zou kunnen verklaren hoe GLP-1 het verzadigingsgevoel verhoogt en de eetlust controleert.
Met een combinatie van farmacologische en technologische tools zoals CRISPR en artificiële intelligentie hopen de vorsers een beter inzicht te krijgen in die neuronale circuits en hopen ze die te kunnen beïnvloeden met het oog op de ontwikkeling van een gerichte behandeling.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.