De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Microscopische colitis is een ontstekingsziekte van de dikke darm, waarvan de diagnose vaak wordt gemist. Die colitis veroorzaakt nochtans vaak een chronische niet-bloederige diarree.
Er bestond nog geen betrouwbare objectieve biomarker om de activiteit van een microscopische colitis te beoordelen. Een recente studie heeft het nut van meting van het fecale calprotectinegehalte onderzocht bij 166 patiënten met een symptomatische microscopische colitis. Het fecale calprotectinegehalte werd bij die patiënten met persisterende symptomen 234 keer gemeten.
Bij 29% van de patiënten werd een fecaal calprotectinegehalte gemeten van meer dan 150 µg/g en bij 18,4% een calprotectinegehalte > 250 µg/g. De patiënten met een hoger fecaal calprotectinegehalte waren significant ouder (61,5 versus 54,7 jaar, p = 0,011). Die patiënten vertoonden ook vaker ernstige symptomen zoals nachtelijk stoelgangsverlies (41,2% versus 24,1%; p = 0,009) en fecale incontinentie (25% versus 13,3%; p = 0,029). Er was geen significant verschil in het fecale calprotectinegehalte tussen de patiënten die goed reageerden op corticosteroïden, en de non-responders.
Volgens die studie zou het fecale calprotectinegehalte dus een biomarker van de activiteit van microscopische colitis kunnen zijn.
Hier klikken om er meer over te vernemen.