De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Volgens een nieuwe studie hebben flavan-3-olen heilzame effecten op de bloeddruk en de gezondheid van de bloedvaten. Die flavonoïden zitten o.a. in thee, cacao, appels en druiven.
De auteurs hebben 145 gerandomiseerde, gecontroleerde studies doorgenomen en zijn daarbij tot de conclusie gekomen dat regelmatig gebruik van die stoffen de bloeddruk significant kan doen dalen, vooral bij mensen met hypertensie of prehypertensie.
Flavan-3-olen hebben niet alleen bloeddrukverlagende effecten, maar verbeteren ook de endotheelfunctie. De integriteit van het endotheel is essentieel voor de gezondheid van het hart en de bloedvaten. Het effect op het endotheel blijkt overigens los te staan van de daling van de bloeddruk. Flavan-3-olen hebben dus misschien een breder beschermend effect op de bloedsomloop.
Dagelijks een kleine hoeveelheid voedingsmiddelen eten die flavan-3-olen bevatten, zoals thee en zwarte chocolade zou kunnen helpen de gezondheid van het hart te ondersteunen mits dat kadert in een gezonde levenswijze.
Hier klikken om er meer over te vernemen.