De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
“Veel mensen denken dat een ongezonde leefstijl tot hogere zorgkosten leidt. Over een heel leven bezien is dat echter maar zeer de vraag."
“Veel mensen denken dat een ongezonde leefstijl tot hogere zorgkosten leidt. Over een heel leven bezien is dat echter maar zeer de vraag”, zo zegt Gert van Dijk, ethicus bij de KNMG en het Erasmus MC. “Sterker nog: preventie kan zelfs tot hogere zorgkosten leiden. De ziektes die met obesitas en roken gepaard gaan kennen immers vaak een relatief kort ziekbed. En voor die ziektes komen op hogere leeftijd weer andere ziektes in de plaats, zoals dementie. En dementie is de ziekte met de hoogste zorgkosten, omdat die tot langdurige hulpbehoevendheid leidt. De geest kost het meest. ‘Preventie verlaagt zorgkosten nauwelijks’, concludeert een recente studie dan ook.
Hoewel het misschien prettig is om een zondebok te vinden voor de uit de hand lopende zorgkosten: mensen met een ongezonde leefstijl zijn daar niet voor verantwoordelijk. Preventie is vanuit veel perspectieven belangrijk, maar niet om de zorgkosten te verlagen.
Sowieso zijn mensen maar voor een heel beperkt deel verantwoordelijk voor hun eigen gezondheid. Je gezondheid hangt vooral af van je genen, je woonomgeving, je opleiding, je inkomen, het soort werk dat je doet en je opvoeding. En dat zijn allemaal privileges. Wie als kind opgroeit met rokende ouders of iedere dag naar school gaat met chips in de lunchtrommel zal het later veel moeilijker hebben om gezond te leven. Een ongezonde leefstijl krijg je mee van je ouders.
Ook geld speelt een belangrijke rol bij een gezonde leefstijl. Een gezonde leefstijl is duurder dan een ongezonde. En armoede - door de chronische stress die daarmee gepaard gaat - doet het IQ met 13 punten afnemen. Wie alleen maar bezig is met de vraag of er genoeg te eten is, heeft geen ruimte in het hoofd om dat eten ook nog eens gezond te maken. Armoede zet je brein in de overlevingsstand.”
Meer lezen