De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Een onderzoeksteam van de Université Laval heeft aangetoond dat camu camu heilzame effecten heeft bij patiënten met een niet-alcoholische leververvetting. Die exotische vrucht blijkt de hoeveelheid vet in de lever te verlagen.
In een gerandomiseerde, gecontroleerde studie heeft een dertigtal proefpersonen een extract van camu camu of een placebo gekregen gedurende 12 weken. Tijdens inname van het ‘camu camu’-extract daalde de hoeveelheid vetten in de lever met 7,43%. Tijdens inname van de placebo steeg de hoeveelheid vet in de lever met 8,42%. Dus een significant verschil van 15,85%, aldus André Marette, die de studie heeft uitgevoerd.
Dat zou te danken zijn aan de polyfenolen die in camu camu zitten, en hun relatie met de intestinale microbiota. “De microbiota metaboliseert de grote polyfenolen die niet door de darmen worden geabsorbeerd, en zet ze om in kleinere stoffen. Die laatste kunnen dan wel worden opgenomen en gaan dan de lever ontvetten”, legt André Marette uit.
De onderzoekers zien twee mogelijke werkingsmechanismen: geringere vorming van vetdruppeltjes in de lever of meer oxidatieve afbraak van de vetten. Een combinatie van beide verklaart waarschijnlijk de hoge werkzaamheid van het extract”, rapporteert prof. Marette.
Ook andere vruchten zouden een beschermende werking kunnen hebben, veenbessen bv. die ook verschillende polyfenolen bevatten. Professor Marette wil nu nagaan of een combinatie van camu camu en veenbessen synergetische effecten heeft.