De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Een nieuw onderzoek besluit dat kurkuma effectief zou kunnen zijn bij het verlichten van maagklachten. Maar er is nog veel onbekend, aldus The New York Times.
Kurkuma wordt al duizenden jaren gebruikt als specerij en medicijn. De laatste decennia is het populair geworden als voedingssupplement, vaak verkocht als curcumine - een chemische verbinding die in gedroogde kurkuma zit - met claims dat het gewrichtspijn kan verzachten, ontstekingen kan verminderen en de mobiliteit kan verbeteren.
In Thailand wordt kurkuma ook vaak geconsumeerd in de vorm van kruiden of supplementen om gastro-intestinale symptomen zoals een opgeblazen gevoel en indigestie tegen te gaan, zegt Dr. Krit Pongpirul, een universitair hoofddocent preventieve en sociale geneeskunde aan de Chulalongkorn Universiteit in Bangkok in The New York Times. Maar slechts een paar kleine onderzoeken hebben dergelijke voordelen geëvalueerd.
In een onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in het tijdschrift BMJ Evidence-Based Medicine, testten Dr. Pongpirul en zijn collega's of curcuminesupplementen patiënten konden helpen met functionele dyspepsie.
Volgens Dr. Pongpirul leek curcumine net zo effectief te zijn in het verminderen van de symptomen van functionele dyspepsie als omeprazol. Er werden weinig bijwerkingen gerapporteerd, hoewel de auteurs opmerkten dat onderzoeken op langere termijn nodig waren om de risico's en voordelen van het supplement te beoordelen.
Dr. Brian Lacy, een gastro-enteroloog en professor in de geneeskunde aan de Mayo Clinic in Jacksonville, zei dat ondanks deze veelbelovende resultaten, hij zou aarzelen om curcuminesupplementen aan te bevelen aan zijn patiënten op basis van dit onderzoek alleen.
De resultaten zouden overtuigender zijn geweest als het onderzoek een placebogroep had bevat, zei hij. Zonder een placebogroep is het onmogelijk om te weten of de reacties van de deelnemers het gevolg waren van de behandeling, van een placebo-effect of van het verstrijken van de tijd.
Meer lezen
https://www.nytimes.com/2023/09/13/well/turmeric-health-benefits.html