35 JAAR EXPERTISE IN DE MEDISCHE EN FARMACEUTISCHE SECTOR

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. 

De laatste medische actualiteit

“Huidige pandemie niet vergelijken met Spaanse griep”

In 1918 voelde een kok in een Amerikaanse legervestiging zich niet zo goed. Kort daarna kregen vele soldaten hoge koorts, spier -en hoofdpijn.

In 1918 voelde een kok in een Amerikaanse legervestiging zich niet zo goed. Kort daarna kregen vele soldaten hoge koorts, spier -en hoofdpijn. Het virus, dat de Spaanse griep zou heten, greep genadeloos om zich heen. Hoe kon dat? “De griep kent een zeer lange geschiedenis”, legt Bob Van Hee, professor-emeritus van de Universiteit van Antwerpen en gespecialiseerd in de geschiedenis van de geneeskunde, uit op Radio 1.

De Spaanse griep overspoelde Europa op het einde van de Eerste Wereldoorlog. Toch was dit wellicht niet de eerste keer dat zo’n verwoestende golf plaatsvond, zegt Van Hee. “Het jammere is dat virussen heel snel muteren. Dan verandert het ziektebeeld, net zoals delta verschilt van de omikronvariant.”

Het virus dat toen ontstond, was erg ziekmakend. In 1918 verspreidde het zich als een lopend vuurtje. Toen het leger op verzoek van de Amerikaanse president Europa ontzette, besmette het heel Europa. Toch was dat slechts het begin van alle ellende, legt Van Hee uit. De soldaten namen het virus terug mee naar hun thuislanden: Canada, Australië, India, … De cijfers liegen er niet om: De Spaanse griep eiste 5 miljoen slachtoffers in Europa. Dat zijn er net zoveel als de dodentol van de Eerste Wereldoorlog. “Dan hebben we het alleen maar over Europa”, zegt Van Hee. “In andere gebieden was dat een veelvoud. Het was een verrassingspandemie.”

Volgens Van Hee kan je de Spaanse griep kan niet vergelijken met de huidige pandemie. Toch mogen we corona niet minimaliseren, benadrukt hij. “Gelukkig is er nu meer kennis en een snel vaccin dat de bevolking beter kan beschermen tegen een verdere uitbraak en een dodelijke afloop”, besluit Van Hee.

https://radio1.be/de-griep-kent-een-zeer-lange-geschiedenis

ACTUAlitEIT
ZOEKERTJES
LAATSTE REACTIES
MEEST GEREAGEERD
MEEST GELEZEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dé referentie van de medische maandbladen

Tempo Medical bestaat al 35 jaar en is meer dan ooit de referentie als medisch maandmagazine in België, de bron bij uitstek voor wetenschappelijk diepgaande en nauwkeurige informatie met zoveel mogelijk bijdragen van Belgische specialisten en opinion leaders.
De ideale aanvulling op Tempo Medical

Tempo Digest, gedrukt op tabloidformaat gaat in op de congres- en de medische actualiteit. Naast het Wellness katern en op de best-of van Tempo Today.
tempo digitaal
De medische media heruitgevonden

Het eerste digitaal medisch magazine in België; medische actualiteit in interactieve vorm met video-interviews, enquêtes, medische beeldvorming, geluid en natuurlijk ook tekst.
Tempo Today en wekelijkse best-of Tempo Weekend

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. In real time op smartphone, tablet en pc om niets te moeten missen van de actualiteit.
Congressen alsof u er zelf bij was?

Dé site bij uitstek voor de beste momenten van Belgische en internationale medische congressen. U hoeft maar aan te klikken om te kunnen kijken naar exclusieve interviews met sprekers en nieuws over de meest interessante sessies.
Powered by
MEDISQUARE NV

Adres: G. Demeylaan, 57 - 1160 Oudergem
Tel: +32 (0)2 352 07 80
Mail: info@medisquare.be
Btw: BE0889282241
WIE ZIJN WE?

Uitgevers- en communicatiebedrijf sedert 1982
Gespecialiseerd in de medische en farmaceutische sector
chevron-downarrow-up