35 JAAR EXPERTISE IN DE MEDISCHE EN FARMACEUTISCHE SECTOR

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. 

De laatste medische actualiteit

“Een beetje vuil is goed voor u”

Wetenschappers weten al lang dat een beetje vuil goed voor u kan zijn.

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die op boerderijen opgroeien bijvoorbeeld minder last hebben van de ziekte van Crohn, astma en allergieën, waarschijnlijk door hun blootstelling aan een divers scala aan microben.

In de jaren 1970 ontdekten wetenschappers zelfs een in de grond levende bacterie, Mycobacterium vaccae genaamd, die een ontstekingsremmend effect heeft op de hersenen.

Meer recent is er een explosie van interesse in het menselijk microbioom - mensen nemen probiotica, zoeken voedsel met levende culturen en “rewilding” van hun microflora. Tegelijkertijd hebben wetenschappers ontdekt hoe groot de rol is die vieze microben kunnen spelen bij de geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Als we de grond aanraken of zelfs maar in de natuur zijn, “ademen we een enorme hoeveelheid microbiële diversiteit in”, aldus Christopher A. Lowry, professor integratieve fysiologie aan de Universiteit van Colorado Boulder in The New York Times.

Uit een recent Fins experiment bleek dat kinderen die naar een stedelijk kinderdagverblijf gingen waar een inheemse “bosbodem” was geplant, zowel een sterker immuunsysteem als een gezonder microbioom hadden dan kinderen die naar een kinderdagverblijf gingen met een grindveld - en twee jaar later nog steeds gunstige darm- en huidbacteriën hadden.

Het is niet alleen goed voor kinderen; ook volwassenen kunnen baat hebben bij blootstelling aan in de bodem levende microben, aldus Dr. Lowry.

Activiteiten zoals mountainbiken, kamperen en wandelen zijn gemakkelijke manieren om in contact te komen met een divers microbieel ecosysteem, aldus dr. Lowry. “Ik denk dat we onderschatten hoeveel blootstelling we krijgen door simpelweg buiten te zijn.” Tuinieren wordt bijvoorbeeld al lang in verband gebracht met minder depressie, angst en stress, en er moet veel tijd in de aarde worden doorgebracht.

Meer lezen

https://www.nytimes.com/2024/04/17/well/live/dirt-health-benefits.html?campaign_id=34&emc=edit_sc_20240423&instance_id=121287&nl=science-times&regi_id=70461150&segment_id=164546&te=1&user_id=2d007e5d58d3e2dadef2ce82fed8dcfe

ACTUAlitEIT
ZOEKERTJES
LAATSTE REACTIES
MEEST GEREAGEERD
MEEST GELEZEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dé referentie van de medische maandbladen

Tempo Medical bestaat al 35 jaar en is meer dan ooit de referentie als medisch maandmagazine in België, de bron bij uitstek voor wetenschappelijk diepgaande en nauwkeurige informatie met zoveel mogelijk bijdragen van Belgische specialisten en opinion leaders.
De ideale aanvulling op Tempo Medical

Tempo Digest, gedrukt op tabloidformaat gaat in op de congres- en de medische actualiteit. Naast het Wellness katern en op de best-of van Tempo Today.
tempo digitaal
De medische media heruitgevonden

Het eerste digitaal medisch magazine in België; medische actualiteit in interactieve vorm met video-interviews, enquêtes, medische beeldvorming, geluid en natuurlijk ook tekst.
Tempo Today en wekelijkse best-of Tempo Weekend

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. In real time op smartphone, tablet en pc om niets te moeten missen van de actualiteit.
Congressen alsof u er zelf bij was?

Dé site bij uitstek voor de beste momenten van Belgische en internationale medische congressen. U hoeft maar aan te klikken om te kunnen kijken naar exclusieve interviews met sprekers en nieuws over de meest interessante sessies.
Powered by
MEDISQUARE NV

Adres: G. Demeylaan, 57 - 1160 Oudergem
Tel: +32 (0)2 352 07 80
Mail: info@medisquare.be
Btw: BE0889282241
WIE ZIJN WE?

Uitgevers- en communicatiebedrijf sedert 1982
Gespecialiseerd in de medische en farmaceutische sector
chevron-downarrow-up